Spaarhypotheek

Bij deze hypotheekvorm lost u niets af tijdens de looptijd van de lening. U bouwt door middel van een levensverzekering eindkapitaal op waarmee u de lening aan het einde van de looptijd in één keer inlost. Over het opgebouwde kapitaal binnen de levensverzekering ontvangt een een gegarandeerd rendement dat gelijk is aan de rente die u voor de hypotheeklening betaalt.

voordelen: U gebruikt de volledige renteaftrek en geniet dus optimaal fiscaal voordeel. De kapitaalopbouw is gegarandeerd. U spaart met garantie. Mocht de rente stijgen na het verstrijken van de rentevaste periode dan zal de spaarpremie dalen. Op deze manier blijft uw netto maandlast per rentewisseling enigzins gelijk.

nadelen: U zit meestal aan uw geldverstrekker vast. Een levensverzekering kunt u aan iedere geldverstrekker koppelen. Een spaarveerzekering niet. Een hogere waarde in de polis is nooit te realiseren. Indien er een lagere rente is, heeft u een hogere premie, die niet fiscaal aftrekbaar is. Op die manier kan schommeling in uw netto maandlast ontstaan.